Translate

dimarts, 30 de desembre del 2014

El retorn de fred a partir de mitjans de Gener ?

Tendència  per la meitat sud de França per el Gener, aplicable a Catalunya


Segons les previsions de la Chaine Méteo de França , s'espera que l'última dècada de gener sigui molt freda amb una inclinació de vents que començarien de mestral per anar girant cap el primer quadrant. La neu seria present a cotes molt baixes baixes en tots els relleus. Al final, és difícil fins a la data per dir si el fred s'intensificarà o anem a veure només un curt episodi com aquest conegut a finals de desembre.

L'anticicló de les Açores podria canviar això?

Per al mes de gener, el retorn d'un clima fred a Amèrica del Nord podria tornar a fer circular depressions cap a Europa, i per tant, la suavitat i la humitat. Però en comparació amb l'any passat, anticicló de l'Atlàntic ("Açores") sembla més robust i episòdicament sembla clar que interromprà la desfilada de les pertorbacions.  En aquest cas, és més fàcil atacs d'aire fred (polars o fins i tot siberians),  Això és el que podria succeir en l'última dècada de gener.
Alerta, que per al febrer, el fred ha d'estar present més clarament a tot Europa Occidental

diumenge, 28 de desembre del 2014

Primera irrupció de nord de l'hivern

Avui comença una clara irrupció d'aire fred, primer provindrà del nord i girarà demà cap a gregal (nord-est) més fred i sec. Això comportarà vent a moltes comarques i sobretot als cims de les muntanyes , i neu avui diumenge a tota la serralada Pirinenca a qualsevol cota.
Les temperatures baixaran sensiblement arreu, i les nits en que encalmi el vent seran molt fredes- De moment no sembla que hagi de portar cap nevada fora de les muntanyes, més aviat s'espera temps assolellat i fred, no obstant per a la dificultat que tenen aquests previsions no es pot descarta del tot alguna emblanquinada sorpresiva i puntual que no ha de passar de anecdòtica.

Això ha de durar fins el 1 o 2 de gener, però compte que pot no acabar aquí si els models europeu ECW té raó, ja que el mapa previst per la nit de reis es de traca i mocador.



dissabte, 20 de desembre del 2014

Apunt a llarg termini - segon control

Tal com dèiem seguim l'evolució de les previsions per a final de mes a veure si segueixen confirmant el canvi o bé la cosa queda en un no-res.
Aqui deixo publicats els models darrers models GFS que han sortit aquest matí. De moment pinta un cap d'any molt fred.



Faré un nou control el dia 24 , que ja serà una predicció en ferm.

dimarts, 16 de desembre del 2014

Apunt a llarg termini

Com que els models per els propers dies semblen força monòtons i no ens auguren canvis, deixem avui un nou apunt a llarg termini (meteo-ficció ?)
Aquest és el model GFS que surt avui per a finals d'aquest mes de desembre. La imatge parla per ella mateixa.

D'aqui a tres o quatre dies farem una nova actualització per veure com queda aquesta previsió a llarg.

Pep Sanglas
meteomanlleu

dimarts, 2 de desembre del 2014

Previsió i Meteo-Ficció

Precipitacions a la vista


Per el proper dijous i divendres, tant el GFS com el ECM sembla que es posen d'acord en que tindrem una nova inestabilització. Ni de bon tro es tracta de una situació tant clara com la del cap de setmana passat, pel que es necessari fer-ne un acurat seguiment. De moment tal i com es veuen les coses avui i mirant la sortida del model local, he de dir que ens dóna més precipitació de la que en principi s'esperava: entre 20 i 30 mm en el totals dels dos dies  i amb una cota de neu que es situaria entre 1200 i 1300 mts. Si s'acompleix la previsió, la nevada seria important sobretot al Pirineu Oriental.



Meteo-Ficció

Ja que hi estem posats i les dates en són propicies , entrem en un terreny més relliscós, un terreny que m'agrada anomenar-lo Meteo-Ficció, es a dir de baixa fiabilitat per els dies que falten. A mes de 3 dies ja sabem que perden molta fiabilitat, però aquí queda això. Els mapes previstos per el divendres dia 11 de desembre segons el model GFS-P ens dibuixa una entrada de gregal barrejada amb aire humit, Resultat: nevades a cotes baixes.